150 ročná babkina KACABAJKA – zimný lookbook

Ahojte milé devy a šuhajovia!

Dnes som si pre vás pripravila môj prvý a špeciálny zimný LOOKBOOK. V ňom som sa snažila moderným štýlom skombinovať 150 ročnú kacabajku, ktorú som nedávno získala od mojej babky.

Príbeh:

KACABAJKA je ľahký ženský kabátik, ktorý sa nosil najmä na vidieku. Je to v podstate súčiastka ľudového ženského, ale aj mužského odevu. Tento konkrétne bol svadobný. Dá sa teda povedať, že je aj po vyše 150 rokoch stále veľmi zachovalý.  Nenosil sa denne, takže mám veľké šťastie a môžem ho nosiť aj ja v 21.storočí. Kabátik je čiernej farby a je  obohatený o krásne farebné gombíčky a aj ručne našité guličkové či valčekové korálky. Od mojej babky som som už dlho vyzvedala, či náhodou nemá alebo nepozná niekoho kto má originálny vištucký kroj. Vištuk je dedina pri Modre a odtiaľ pochádzajú moji starí rodičia z otcovej strany. Je to malebná dedinka, členitá a domy sú zasadené v malých kopčekoch. Zo srandy ju preto ostatní z okolitých rovinatých dedín volali „krumplová jama“. Mimochodom krumpel je spisovne zemiak.  🙂 Babka si nakoniec spomenula, že má na „hóre“ , čo je podkrovie rodinného domu, odložené vrece so starým oblečením po prababke. Hurá, tak mám šancu niečo podediť! A tak som našla starú kacabajku, do ktorej som sa hneď zamilovala a musela som ju zachrániť a vdýchnuť jej ešte život. Rozhodla som sa ju teda oprať, pretože ten smrad bol neskutočný (reštaurátorky by nemali radosť) a podopĺňať vypadané korálky a nafarbiť miesta ktoré boli vyblednuté.

Môj LOOKBOOK zobrazuje niečo, čo mi je veľmi blízke. A to folklór. Viem, že veľa ľudom to môže prísť iba ako obyčajný starý kabátik, ale pre mňa je to niečo, čo má históriu. Je to rodinné dedičstvo, ktoré si nesmierne vážim. Spojila som niečo staré tradičné, s novým a moderným. Myslím, že na fotografiách v zasneženej krajine tento kontrast iba vynikol.

Spolu so skvelým fotografom JAVOR FOTO  sme fotili na krásnej zamrznutej lúke na Dlhých dieloch. V tento deň bolo krásne počasie na fotenie, slniečko síce svietilo, ale nie ostro. Preto nám urobilo pekný prirodzený filter a  skvelé fotopodmienky. Ale o stupňoch sa to nedá povedať, bola tam neskutočná zima (asi -6°C). Po fotení som sa musela „roztopiť“, pretože som bola zamrznutá ako jeden veľký cencúľ. Ale fotky stoja za to. 🙂 Čo poviete?

Oblečenie:

červený rolák MANGO
čierne šaty MOHITO
čierne legíny ZUIKI
čierne čižmy MOHITO
kacabajka BABKA SHOP 😀

Ďakujem a dúfam že sa vám blog páčil.

Kamila

 

FB YT IG
Nastavenie cookies